1) Gan ziedūdeņu, gan eļļas iegūšanā ir jāizmanto auga ziedi, nevis laksti. Tikai ziedi!
2 Mērcējiet ziedu masu bļodā minimums 3 stundas.
3) Ziedu masu izvelciet no ūdens, ziedus cieši sapresējiet ar rokām, līdz iegūsiet maksimāli mazu ziedu apjomu.
4) Saspiestos ziedus ievietojiet destilācijas iekārtas kolonnā (tvaika kanālā pirms dzesētāja).
5) Ūdeni, kurā tika mērcēti ziedi, ielej destilatora mucā. Sāciet destilēšanas procesu. Pie 50 c grādiem mucā palaidiet ūdens dzesēšanas sistēmu.
6) Sākotnēji mucas uzsildīšana var būt strauja (ar pilnu jaudu), taču, kad parādās pirmie pilieni, destilācijas temperatūra ir jāsamazina,
7) Jo lēnāka destilēšana – jo kvalitatīvāka eļļa sanāks.
8) Eļļas segregācija – process, rezultātā eļļa tiek atdalīta no ziedūdens. Lai veiktu segregāciju nepieciešams laboratorijas trauks vai mēģene, kuru var iegādāties Rīgā, medicīnas preču veikalā.
Recepte nr 2.
Eļļu iegādāto iekārtu var iegūt arī liekot augu masu tieši mucā, maksimāli sapresē, un uzlej virsū ūdeni, mērcē, tad sāk destilāciju,
Destilācijas procesa pilieni tiek savākti eļļas atdalīšanas traukā.
Eļļas iegūšani rekomendējam 2 variantu iekārtas