Aromātiska kandža no tomātiem vai tomātu pastas
jūlijs 16, 2018

Kā radīt kandžu pirmo reizi dzīvē izmantojot 12 L kandžas parātu.

Nepieciešams:

Cukurs 2 kg

Raugs 100 gr

Ūdens 9 L

Kandžas aparāts

Vēlams spirta alk% mērītājs.

1. etaps brāgas radīšana. Obligāts nosacījums ir salds šķidrums + raugs!

Katlā ieliek 2 kg cukurs + 8 vai 9 litri silta ūdens (20-30c) + raugs 100 gr. Izšķīdina cukuru maisot. Liekam klāt raugu. Raugu nevar pievienot karstam ūdenim. Raugs ir dzīvs organisms var nomirt. Raugu var nopirkt parastu (pīrādziņu) pārtikas veikalā, bet, ja vēlaties labāku garšu, tad var nopirkt specializētu raugu dzērieniem piem. “Depo” veikalā.

Kad iemet raugu saldā šķidrumā gaidām 7-10 dienas (istabas temperatūra). Sākas rūgšanas process, jeb gudriem vārdiem – fermentācija. Izdalās gāzes CO2. Kad gāzes vairs neizdalās – brāga gatava. Noteikt gāzu izdalīšanos palīdzēs rūgšanas procesa kontroles sistēma (skatīt attēlu).

 

  1. Etaps destilācija. Pirms kandžas dzīšanas vajadzētu brāgu izkāst caur sietu, ja tur peld cietās vielas, tad tās var piedegt pie katliņa un izmainīt kandžas garšu.
  • Sākam karsēt brāgu uz ugunskura vai plīts pieslēdzot aukstā ūdens caurules pie dzesēšana kameras. Aukstais ūdens būs jāpadod dzesēšanas kamerai, kad brāga uzkarsīs līdz 60-80 c grādiem. Auksts ūdens dzesēs spirta tvaikus (saskarsmes nav). Uzmanību. Ja jūs uzvārīsiet brāgu līdz 100c grādiem, tad izgaros ūdens. Tas nav vēlams, tāpēc temperatūru kontrolējiet izmantojot iemontēto termometru (skatīt attēlu). Pārtrauciet spirta tecināšanu, kad spirta % kļūst mazāks par alk% 35 (ja ir ar ko mērīt). Lai izdodas.

Pirkt 10 l kandžas aparātu ar brāgas katlu.

Būtu labi kandžu filtrēt, jo tā satur bīstamu vielu fūzeli jeb funzelļeļļu. Bet par to citā rakstā “Kā filtrēt kandžu?” Skatīt kandžas aparātu ar iemontētu filtru.

Lieto atbildīgi!

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *